Een gemeente, inclusief mensen met een handicap
De visie op een diverse en solidaire samenleving, die PVDA verdedigt, heeft als doel een oneindig aantal mogelijkheden te creëren voor kinderen en mensen met een handicap. De inclusieve samenleving die de PVDA wil opbouwen, zal mensen met een handicap niet aan hun lot overlaten. Een inclusieve samenleving is noodzakelijk om de "verschillen" in de samenleving als "normaal" te laten beschouwen, zoals leeftijd, geslacht, huidskleur of zelfs de manier waarop mensen zich kleden. Om mensen met een handicap te laten participeren in de samenleving, moet de beperking collectief en structureel in handen genomen worden. Hiervoor moeten aanzienlijke middelen worden ingezet in elke fase van het leven van mensen met een handicap. Deze mensen - die bijzonder kwetsbaar zijn - en hun families moeten worden geholpen, begeleid en ondersteund, terwijl hun specifieke behoeften en wensen zorgvuldig worden gerespecteerd. Maar we staan er ook achter dat mensen met een handicap betrokken moeten worden bij de beslissingen die hen aangaan - zij kennen hun problemen het beste. En zoals het gezegde luidt: "Wat je niet met mij doet, doe je tegen mij."Een handicap is een transversaal probleem dat elk aspect van het leven beïnvloedt, vanaf de geboorte, en moeilijkheden komen voor in elke belangrijke levensfase. Voor de PVDA moet de samenleving mensen met een handicap oplossingen bieden voor deze problemen, gebaseerd op de realiteit en met het doel om elke persoon met een handicap in staat te stellen zijn of haar volledige potentieel te ontplooien.
Wat wij willen
Eén. Inclusief onderwijs, vanaf de kinderdagverblijven
- Het openen van inclusieve kinderdagverblijven, waar zowel valide als dove/slechthorende kinderen welkom zijn. Het doel is om deze praktijk uit te breiden naar alle kinderdagverblijven van de lokale overheid door het personeel de nodige opleiding te geven.
- Een inclusieve school creëren, van kleuterschool tot middelbaar onderwijs.
- Ervoor zorgen dat onderwijzend personeel - van kleuterschool tot middelbare school - de juiste vorming krijgt.
- We zetten systematische screeningprocessen op (bijvoorbeeld voor autisme) vanaf de kinderdagverblijven om vroegtijdige diagnose en passende ondersteuning mogelijk te maken, zowel binnen als buiten de onderwijsstructuur.
- Samenwerking met onderwijsstructuren (crèches, scholen enz.) met gespecialiseerde verenigingen en diensten om personeel en ouders waar nodig te helpen en te trainen.
- We zorgen ervoor dat kinderen met een beperking in dezelfde mate als gezonde kinderen en tegen dezelfde prijs toegang hebben tot gemeentelijke speeltuinen en buitenschoolse activiteiten, dankzij het inhuren van extra opgeleid personeel.
- Informatie- en voorlichtingssessies over het emotionele en seksuele leven voor jongeren met een handicap, hun familie en hun ouders. Aan te passen aan de specifieke aard van de handicap
Twee. Het recht op aangepaste huisvesting
- We willen meer openbare opvangstructuren creëren voor mensen met ernstige zorgbehoeften
- We verzekeren dat 5% van de sociale en publieke huisvesting wordt aangepast voor personen met beperkte mobiliteit. We zullen renovatieprojecten uitvoeren om deze quota te halen.
- We stellen mensen in staat om semi-autonoom in publieke huisvesting te wonen, door middel van gedeelde of zelfstandige verblijven met ondersteuning bij het dagelijks leven.
- Voor degenen die dat wensen, laten wij thuishulp toe dankzij medische, sociale en psychologische ondersteuning van de gemeente.
Drie. Werkgelegenheid: een recht voor iedereen
- We introduceren een quotum van 5% voor gehandicapte werknemers in gemeentelijke overheidsdiensten. We voeren regelmatig een onderzoek uit naar de objectieve werkgelegenheidssituatie van mensen met een handicap.
- We stellen een plan op met korte en middellangetermijndoelstellingen en de nodige extra middelen om het quotum van 5% te halen.
- Om aan dit quotum te voldoen, plannen we een oriëntatie- en vormingsprogramma op maat van mensen met een handicap.
Vier. Toegankelijke openbare ruimtes, vervoer en diensten
- We maken alle openbare gebouwen toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
- We leiden gemeentepersoneel op om mensen met een handicap op de gepaste manier te ontvangen en hen naar de juiste dienst te verwijzen.
- We creëren een centraal contactpunt voor alle burgers met een handicap, maar ook voor hun naasten en familie. Het doel van dit loket is om mensen te informeren en te ondersteunen op het gebied van huisvesting, onderwijs en werkgelegenheid en om hen, indien nodig, in contact te brengen met geschikte diensten en verenigingen in de gemeente.
- Tijdens feestelijke en informatieve evenementen die door de gemeente worden georganiseerd, bieden we speciale faciliteiten aan: Toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit, vertaling in gebarentaal, aangepaste bewegwijzering voor slechtzienden en mentaal gehandicapten, enz.
- We geven "cultuurvouchers" uit voor mensen met een handicap
- Wanneer we onze wegen renoveren, zorgen we ervoor dat de voetpaden geschikt zijn voor personen met beperkte mobiliteit.
- We geven taxivouchers uit voor mensen met een handicap. We zullen ook 's avonds en in het weekend sociale taxi's ter beschikking stellen.
- We laten schoolbussen die voor gespecialiseerde scholen rijden de voorrangsstroken gebruiken om de reistijden voor kwetsbare kinderen te verkorten.
Vijf. Handicap en democratie: een stem en een plaats voor iedereen
- We stellen een referentiepersoon aan in het gemeentepersoneel om mensen met een handicap te helpen met hun administratieve formaliteiten.
- De gemeente zal de behoeften van gehandicapten in kaart brengen: aantal mensen met een handicap, soorten handicaps enz.
- Oprichting van een adviesraad voor mensen met een handicap. We zorgen ervoor dat de gemeente de mening van deze raad respecteert.
- We betrekken mensen met een handicap bij de verschillende projecten die hen direct aangaan (wegen, huisvesting...).
- We zullen sensibiliserende campagnes lanceren vanuit de gemeente om het bewustzijn te vergroten en te informeren over handicaps en de verschillende aspecten die ermee verbonden zijn - elkaar beter leren kennen betekent beter samenleven.
- We maken de website van de gemeente toegankelijk voor alle soorten beperkingen. We zullen een gedeelte op de site wijden aan de verschillende ondersteunende diensten die er bestaan.