Een gemeente die kwaliteitsbanen creëert
Er zullen duizenden banen moeten worden gecreëerd als we een gemeente willen opbouwen die aangepast is aan de behoeften van de mensen. We hebben bouwvakkers nodig om huizen te bouwen, renoveren en isoleren, en wegenwerkers om onze straten en trottoirs te renoveren. We hebben meer leerkrachten nodig voor onze jongeren, meer administratieve medewerkers om administratieve procedures efficiënter te maken. Ondanks het triomfantelijke discours van de diverse regeringen blijft de werkloosheid in de Brusselse gemeenten de hoogste van België. We hebben stabiele banen nodig en een werktempo dat ons in staat stelt een sociaal en gezinsleven op te bouwen en te investeren in participatieve democratie. We hebben te maken met een zwakke, onzekere en hyperflexibele arbeidsmarkt. We moeten het aandurven om stabiele, waardige, openbare en duurzame werkgelegenheid te creëren.
Wat wij willen
Eén. Investeren in de gemeente en in de behoeften van de inwoners
- We maken een einde aan het beleid van niet-vervanging binnen de administratie, dat een nauwelijks verholen middel is om het personeelsbestand op middellange en lange termijn in te krimpen.
- We zullen investeren in lokaal onderwijs, lokale kinderopvang, netheidsdiensten en het verbeteren van andere lokale diensten om aan de behoeften van de bevolking te voldoen.
- We pleiten voor investeringen en banen in de sectoren van de toekomst. We willen een overheidsbedrijf oprichten voor de productie en distributie van groene energie.
- We vragen het gewest om een woningbouw-, renovatie- en isolatiebedrijf op te richten. Een ambitieus plan voor nieuwe woningen zal het recht op wonen voor iedereen garanderen en kan ook bijkomende werkgelegenheid genereren. Elke 100 woningen die we bouwen kunnen 150 tot 200 banen opleveren.
- We willen een stedelijk investeringsbudget dat uitgaat van de sociale behoeften, maar dat ook werkgelegenheid biedt. Dit is een heel andere benadering dan een beleid dat cadeaus geeft aan bedrijven zonder voorwaarden te stellen voor werkgelegenheid.
Twee. Sterke gemeentelijke diensten die opkomen voor de rechten van iedereen, tegen commercialisering
- We komen terug op de beslissingen van het gemeentebestuur over privatisering. We pleiten voor de herintegratie van vzw's waaraan diensten van algemeen belang zijn uitbesteed. We (her)openen toegankelijke wijkantennes.
- We luisteren naar het gemeentepersoneel en nemen hun expertise op het gebied van dienstverlening ernstig. We willen publieke expertise behouden en erin investeren in plaats van te betalen voor dure diensten van externe privé-consultants.
- We tonen respect voor de gemeente-arbeiders. We hebben sterke openbare diensten nodig. Sterke diensten zijn afhankelijk van gemotiveerd personeel. We zorgen voor statutaire benoemingen op alle niveaus. De gemeente moet een sociale werkgever bij uitstek zijn.
- Er moet een structurele oplossing komen voor de financiering van de pensioenen van het gemeentepersoneel.
Drie. Sociale innovatie met de 30-urige werkweek
- We gaan de 30-urige werkweek uitproberen op een aantal afdelingen van de gemeentelijke diensten, met als doel deze regeling op termijn overal in te voeren. Het experiment van de gemeente Göteborg leverde indrukwekkende resultaten op het vlak van jobcreatie.
Vier. Een gemeente die representatief is voor de bevolking, zonder discriminatie
- We stellen een diversiteitsplan op voor de gemeentelijke administratie en diensten. Het personeel van de lokale overheid moet een afspiegeling zijn van de diversiteit van de bevolking op alle niveaus.
- Er komt een loket waar inwoners terecht kunnen met klachten als ze het slachtoffer zijn van discriminatie. De gemeente zal praktijktests instellen om discriminatie op de arbeids- en woonmarkt te controleren.
Vijf. Begeleiding naar echt werk
- We nemen geen genoegen met opleidingen om mensen bezig te houden of onderbetaalde stages: onze lokale missie moet onze jongeren ondersteunen tot ze waardig werk hebben gevonden.
- Onze gemeentelijke diensten nemen geen deel aan de jacht op werklozen.
- De lokale missie anticipeert op de personeelsbehoeften van bedrijven die in de gemeente gevestigd zijn en stelt overeenkomsten op met deze bedrijven om jongeren op te leiden en in dienst te nemen.
- De lokale missie is proactief in het opleiden van jongeren.
Zes. Duurzame productie
- We creëren zones voor moderne stedelijke productieactiviteiten (industrieel of ambachtelijk) om werkgelegenheid te behouden en te creëren. In gemengde zones (productie en huisvesting) zorgen huurcontroles ervoor dat vastgoedspeculatie voorkomen wordt.
- We versterken initiatieven die een korte, lokale voedselketen stimuleren.
- We reguleren de huurprijzen voor handelsruimtes. De gemeente verlaagt de huren voor lokale handelaren in de commerciële ruimtes die in haar bezit zijn.
Zeven. De gemeente zet zich overal in voor kwaliteitsbanen
- We voeren een charter tegen sociale dumping in. We aanvaarden alleen volwaardige jobs op de gemeentelijke werven. Geen wirwar aan structuren en onderaannemingen waarbij de sociale rechten en veiligheid van werknemers volledig wordt genegeerd.
- De gemeente zal niet langer aanwerven met flexibele, onderbetaalde contracten zoals "Stage First", waarbij jongeren 800 euro per maand betaald krijgen.
- Opleidingstrajecten, sociale tewerkstelling en het 'artikel 60'-systeem moeten bijkomende stabiele banen creëren in plaats van bestaande stabiele banen te vervangen.